Nyitvatartás (CET/Budapest): Sydney: 23:00–07:00 Tokyo: 01:00–09:00 Frankfurt: 08:00–16:00 London: 09:00–17:00 New York: 14:00–22:00

Vétel (BUY)
Vételi pozíciót akkor szoktunk kötni ha az árfolyam emelkedésére számítunk.
Ebben az esetben akkor lesz csak nyereséges a pozíciónk ha valóban emelkedik az árfolyam elhagyva a fedezeti pontunkat.
Például egy EUR/USD devizapár esetében ez azt jelenti ,hogy EUR-t veszünk USD-ért.

Eladás (SELL)
Eladási pozíciót akkor szoktunk kötni ha az árfolyam csökkenésére számítunk.
Ebben az esetben akkor lesz csak nyereséges a pozíciónk ha valóban csökken az árfolyam elhagyva a fedezeti pontunkat.
Például egy EUR/USD devizapár esetében ez azt jelenti ,hogy EUR-t adunk el USD-ért.

Profit-kivét (TAKE PROFIT)
Ez egy pozícionálási lehetőség egy már megkötött pozícióhoz ami arra szolgál ,hogy megadjunk egy profit kivét szintet amit ha az árfolyam elér akkor nyereséget
könyvelhetünk el.
Ezt a profit-kivét szintet alkalmazhatjuk eladás és vételre kötött pozíció esetében is.
Ha vételi pozíciót kötöttünk akkor a vételi ár fölé kell elhelyezni a profit-kivét szintet amíg ha eladási pozíciót kötöttünk akkor az eladási ár alá kell elhelyeznünk ezt a szintet.
Például ha kötünk egy vételi pozíciót az EUR/USD párra 1,4410-es árfolyamon és arra számítunk ,hogy emelkedni fog 10 pip-et akkor a profit-kivét szintet 1.4420-ra kell állítanunk. Ebből látszik hogy mindig a megkötött pozícióhoz tartozó árfolyamhoz és a pozíció irányának megfelelően kell elhelyezni.
Ahhoz ,hogy a profitot elkönyveljük fontos feltétele ,hogy az árfolyam el is érje a profit kivét szintnek beállított árfolyamot tehát a 1.4420-at

Veszteség-stop (STOPLOSS)
Ez egy a profit-kivéthez hasonló pozícionálási lehetőség ám annak az ellentéte.
Itt ugyanis a maximális veszteséget állíthatjuk be amennyit hajlandóak vagyunk elveszíteni egy már megkötött pozíció esetén.
Fontos tudni ,hogy vételi irány esetén mindig a vételi pozíciónkhoz tartozó ár alá kell elhelyezni amíg az eladási irányba kötött pozíció esetén az eladási pozíciónkhoz tartozó ár fölé.

Tehát ha az EUR/USD párra vételi pozícióba kötöttünk 1.4410-es árfolyamszinten
Akkor ha nem megy fel az árfolyam a beállított profit-kivét szintre akkor mennyit vagyunk hajlandóak veszíteni.
Tehát megkötöttük a pozíciót 1.4410-en vételi irányba a veszteség-stop szintet beállítjuk 1.4400-ra a profit-kivét szintet pedig 1.4420-ra.
Tehát mindkét irányba 10-10 pip különbséggel helyeztük el a profit-kivét és a veszteség-stop szintünket. Ugyanis ha az árfolyam leesne 1.4400-ra akkor 10 pip veszteségünk lesz ha pedig felmegy 1.4420-ra akkor pedig 10 pip nyereségünk.
A kereskedési stratégiáknak és az úgynevezett Money Managementnek , számlánk pénzügyi menedzselésének fontos szerepe van e két pozíció elhelyezésének.

Csúszó-stop (TRAILING STOP)
A csúszó-stop funkció egy automatizált intelligens veszteség-stop.
A már megkötött pozíció után lehet aktiválni bizonyos pip értékekkel ami lehet a 10 pip – akár meddig.
Ez a funkció azt csinálja ,hogy attól függ milyen irányba kötünk pozíciót vételi vagy eladási irányba ha a fedezeti pontunkat elhagyta az árfolyam a megfelelő számú a csúszó-stophoz általunk beállított pip értékkel akkor a csúszó-stop aktiválódik és elkezdi a beállított pip érték szerint mindig követni az árfolyamot így védve a már pozitív eredményben lévő pozíciónkat.
Például vételi irányba kötünk az EUR/USD párra 1.4410 áron és a csúszó-stop szintet 10 pip-re tettük akkor amikor az árfolyam elmozdul a vételi ponttól 10 pipet tehát felmegy 1.4420-ra akkor aktiválódik a csúszó-stop és ráhelyezi magát a fedezeti pontra az 1.4410-re. Ha még feljebb megy az árfolyam 1.4430-ra akkor a csúszó-stop felmegy a 1.4420-as szintre így védve profitunkat.
Láthatjuk ,hogy egy 10 pip-es beállítás azt eredményezi ,hogy mindig az adott piacon lévő árfolyamhoz képest állítja 10 pip távolságra a csúszó-stop értéket.
Ez a funkció csak is abban az esetben aktiválódik ha a kötésünknek megfelelő irányba megy el az árfolyam és a beállított csúszó-stop értéket meghaladja.

Brutto profit (PROFIT/LOSS)
A bruttó profit azaz eredmény amiből már levan vonva a kereskedésért felszámolt árrés (spread) valamint a nyersanyagok, részvények esetében a jutalék (comission). A név megtévesztő mert nem csak profit lehet hanem lehet veszteség is.
Tehát ez egy eredmény ami lehet negatív és pozitív is a hangsúly a bruttón van tehát ,hogy a pozícionkért felszámolt költségek utáni eredmény.
Ez az eredmény csak lezárt pozíció esetében értendő.
A MetaTrader 4 kereskedési platform számlatörténetébe mindig ilyen módon kerül megjelenítésre eredményünk.

Veszteség (LOSS)
Veszteségünk akkor keletkezik ha a kötésünkkel ellentétes irányba megy az árfolyam.
Például vételre kötöttünk EUR/USD párra és az árfolyam csökken és mi bezárjuk a pozíciónkat.
Vagy keletkezhet oly módon hogyha a kötésünkhöz beállítottunk egy veszteség-stop szintet és az árfolyam eléri azt akkor is veszteséget könyvelhetünk el.A MetaTrader platform számlatörténetébe negatív előjellel jelenik meg.Lap tetejére